Finns Braxå på kartan? – En författare berättar om hur hon gör en bok

När jag kommer in i 4D i Mårtensbro skola sitter barnen försjunkna i sina böcker. Katarina von Numers-Ekman kommer efter en stund, hon har uppträtt för två andra fyror strax innan. Läraren Annika Kamppinen berättar att hennes klass läste Katarinas bok Singer förra året. Barnen i Singer går också i fyran.

Vi börjar med att sjunga sången om Josefin och hennes symaskin. Katarina frågar var i sången barnen hittar sådant som finns i boken. Det visar sig att det finns mycket material i sången som Katarina har använt när hon hittat på berättelsen om Josefin Fager i Braxå. Namnet Fager finns ju där (“och han var inte fager, men hon var likadan”)! En annan sak som är lika i sången och i boken är omtagningarna. Sången är full av dem, som en slags upprepande omkväden. Och Josefin stammar lite när hon blir osäker. Klasskamraterna kallar henne Josse-Josse.

Orten Braxå, där händelserna utspelar sig, är däremot påhittad. Katarina berättar att hon bor i Kyrkslätt och att nära Kyrkslätt finns ju Sjundeå och Ingå. På sin karta ritade hon sedan in en liten, ny kommun som hon kallar Braxå.

Annika berättar att hon fundera på om spelet Jonatan spelar på sin telefon, Temple Run, finns på riktigt. Klassen hade en civiltjänstgörare då när de läste Singer och han visste att det finns.

När man skriver en berättelse blandar man sådant som man är bekant med från tidigare med sådant man hittar på. Katarina berättar att manga barn brukar tycka om att läsa om sådant de känner till. I Singer finns till exempel Prisma och Hesburger.

Katarina von Numers-Ekmans uppträdanden för årskurs 4 i Mårtensbro skola är en del av Esbo stads Kulps!-projekt. Skolor kan beställa författarbesök med Annika Sandelin eller Katarina von Numers-Ekman till åk 4 och Kaj Korkea-aho till åk 8. Robin Valtiala håller författarskola för fyror och åttor på Äppelbiblioteket i Esbo. Om du vill veta mera, läs här: http://www.lukukeskus.fi/kulps-2/

För att boka ett författarbesök, vänligen kontakta barbro.enckell-grimm@lukukeskus.fi

– Barbro Enckell-Grimm, Läscentrums kulturproducent