Kirjailija joka kouluun

Kirjailija joka kouluun on peruskouluille tarkoitettu, koko valtakunnan kattava toimintamuoto, joka lisää ja turvaa lasten ja nuorten lukuharrastusta tasa-arvoisesti. Se haastaa kunnat osallistumaan kirjailijakiertueeseen 1 € omavastuuosuudella per oppilas. Ohjelmassa lasten- ja nuortenkirjailijat vierailevat peruskouluissa, kertovat kirjoista, keskustelevat oppilaiden kanssa ja puhuvat lukemisen merkityksestä.

SELVITYS HANKKEEN VAIKUTUKSISTA
Jyväskylän yliopisto on tehnyt selvityksen hankkeen vaikutuksesta oppilaisiin. Lue raportti: ”Kirjailijavierailu lukuinnostuksen lisääjänä – oppilaiden näkemyksiä Kirjailija joka kouluun -vierailuista.

Apua opetukseen ja pienille kyläkouluille

Opettajat kokivat vierailun hyödyllisenä äidinkielen opetuksessa. Kaikenlainen apu innostamiseen koettiin tervetulleeksi. Erityisesti pienet kyläkoulut olivat vierailuista kiitollisia, koska vierailu ei olisi ollut heille mahdollinen ilman edullista omavastuuhintaa: ”Tuetut hankkeet ovat ainoa toivomme.” (Juankoski)

Myös poikien lukuinnostusta onnistuttiin herättelemään: ”Kirjailija oli Lukukeskuksen lahja Kinnulan pojille, joita ei ole kirjallisuus juuri kiinnostanut. Poikia kiinnostaa metsästys, mopot ja traktorit. Heistä tulee avullanne poikia, jotka lukevat dekkareita, metsästävät, mopoilevat ja ajavat suurilla Valtroilla.” (Kinnula)

Ohjelma toteutettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Otavan Kirjasäätiön tuella sekä koulujen omavastuuosuuksilla, joka on 1e/oppilas.

Lue ohjelman ruotsinkielisestä puolesta, En författare till varje skola