Kirjailija koulussa: Kalle Veirto

Kirjailija Kalle Veirto on vierailulla Maunulan alakoulussa. Auditorio täyttyy ensin neljäs- ja viidesluokkalaisista ja sitten kuudesluokkalaisista kuuntelijoista. ”Onks toi se hieno kirjailija?”, joku kysyy.
Veirto arvelee tehneensä vuoden sisällä vierailuja noin 20 tunnin verran. ”Päivätyön ohella kun näitä teen”, toimittajana työskentelevä Veirto kertoo. Lukukeskus välittää vuosittain noin 300 kirjailijavierailua, joista osapuilleen 30 prosenttia on alakouluihin. Lapset kuuntelevat, kun Veirto kertoo kirjoistaan. Välillä naurattaa: voiko romaanihenkilön nimi olla oikeasti Mälli? Kysyttävääkin oppilailla on: ”Miksi sä halusit olla kirjailija?” ”Koska ajattelin, että se olisi jotain se. Yksi äidinkielenopettaja löysi minut ja väitti, että osaan kirjoittaa ja että olen hyvä, ja sitten minä muutuin sellaiseksi. Sitä ennen olin äikän tukiopetuksessa.”

Monet Veirton kirjoista käsittelevät urheilua, pelejä tai jopa rikoksien ratkontaa. Uusimmassa teoksessa Pelibunkkerin pojat pelataan konsolipelejä, mikä saattaa vedota esimerkiksi sellaisiin poikiin, jotka eivät muuten lukisi. 6A-luokalla on Veirton kirjoista pidetty. ”Eräs oppilas, joka ei yleensä paljon lukemisesta perusta, oikein innostui ja luki jopa kaksi kirjaa!” kertoo Mari Mikkola, vierailun yhteyshenkilö ja Maunulan koulukirjastonhoitaja. Mikkolasta kirjailijavierailut ovat hyvin tärkeitä: ”Ne auttavat innostamaan lapsia lukemaan. Totta kai lapsista on hienoa tavata ihka oikea kirjailija. Mielelläni järjestäisin näitä vierailuja joka lukuvuosi, jos vain määrärahat riittäisivät.” Lopuksi Veirto esittelee viiden kohdan ohjelman, jolla kenestä tahansa tulee kirjailija. ”Se on ihan helppoo”, kirjailija rohkaisee. Kenties joku kuulijoista on parinkymmenen vuoden kuluttua samalla paikalla kuin Veirto, kirjailijavieraana koulussa.