Heikkilä-Halttunen, Päivi


Laji/kategoria:

Lastenkirjat, Nuortenkirjat, Työpajat, kurssit, luennot, Muu

Esiintymispaikat:

Kirjasto- ja kulttuuritilaisuudet, Alakoulu, Yläkoulu, Lukio ja ammatilliset oppilaitokset, Kansalais- ja työväenopistot, Yliopistot ja korkeakoulut, Työpaikat, Seurakunnat, Muu

Asuinkunta:

Tampere

Kuvaus:

Olen FT, vapaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkija ja kriitikko. Pyrin seuraamaan aktiivisesti koko suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden tarjontaa, pienempien katselukirjoista aina aikuistuville nuorille suunnattuihin romaaneihin asti. Isosta nimekemäärästä parhaiten näpeissäni on kotimainen lasten- ja nuortenkirjallisuus. Olen myös kiinnostunut lasten- ja nuortenkirjallisuuden klassikoista, lastenkirjallisuuden nostalgiasta ja idyllistä (esim. Tammen kultaiset kirjat -sarja, 1940-50-luvun kotimainen lasten- ja nuortenkirjallisuus). Olen tutkinut suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden aseman vakiintumista ja kanonisoitumista vuonna 2000 valmistunessa väitöstutkimuksessa, sittemmin olen tutkinut myös jouluaiheista lastenkirjallisuutta ja Rankkoja, kipeitä aiheita kuvakirjallisuudessa. Kaikki uudet, kartoittamattomat aiheet kiinnostavat minua, mm. lelukirjat, kääntökuvat, kuvakirjojen retrotyyli ym.

Uusin kiinnostukseni aihe on lasten ja nuorten lukemiskasvatus, kuinka vakuuttaa lasten vanhemmat ja kasvattajat lapsille ja nuorille lukemisen merkityksestä.

Mitä teen vierailuilla:

Kaikki lasten- ja nuortenkirjallisuuteen liittyvät aiheet ovat mahdollisia. Luennot powerpoint-esityksinä, työpajat, ryhmätyöt ym. Esiinnyn myös päiväkotien tai koulujen vanhempainilloissa. Esiinnyn vain suomeksi.

Tuotanto:

Kuokkavieraasta oman talon haltijaksi. Suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden institutionalisoituminen ja kanonisoituminen 1940–1950-luvulla. SKST:n toimituksia 781. 527 s. SKS 2000
Minttu, Jason ja Peikonhäntä. Lasten kuvakirjoja kipeistä aiheista. 467 s. Avain 2010
Joulun lumoa. Uusinta lasten ja nuorten jouluaiheista kirjallisuutta. 129 s. BTJ Kirjastopalvelu Oy 2000

Artikkeleita kirjallisuushistorioihin 1940-50-luvun ja nykyhetken suomalaisesta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta, artikkeleita tietyistä rajatummista aiheista moniin kirjailijahakemistoihin, artikkelikokoelmiin ym.

Artikkeleita lasten- ja nuortenkirjallisuudesta mm. Tyyris Tyllerö -lehteen, Kuvittajaan, Onnimanniin, Aamulehteen, Bibliophilokseen, Hiidenkiveen, Tiedotustutkimukseen, Virikkeisiin ja Vinskiin v:sta 1989 alkaen

Toimitustyöt, mm.
Matka mielikuvitukseen. Lasten- ja nuortenkirjailijat kertovat teostensa taustoista. 389 s. SNI:n julkaisuja 27. Tammi 2004. Sis. Saatesanat, s. 7–18.
Luetaan yhdessä. Alle kouluikäisille suunnatun lastenkirjallisuuden valikoimaluettelo. BTJ Kirjastopalvelu OY. Lukukeskus ry. 2002. 24 s.
Lukulahja lapselle. Tietoa ja lukuvinkkejä vanhemmille. BTJ Kirjastopalvelu OY. Lukukeskus ry. 2005. 24 s
Luovuuden lähteillä. Lasten- ja nuortenkirjailijat kertovat. Sis. Johdantoartikkeli Satumetsästä asvalttipihoille, s. 7–17. 334 sivua. BTJ Kustannus 2010
Tapion tarhoista turkistarhoille. Luonto suomalaisessa lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Toimitustyö yhdessä Maria Laakson ja Toni Lahtisen kanssa. SKS 2011.Toim. yhdessä Maria Laakson ja Toni Lahtisen kanssa. SKS 2011.
Satusaari 1–8 :n (WSOY:n suurteostuotanto/ Weilin+Göös 2003–2005) satuantologian päätoimittaja.
Onnenpäiviä. Runoja lapsen juhlaan. WSOY 2005.
Hipsuvarvas ja muita kertomuksia. WSOY 2006. Satujen suomennoksen editointi yhdessä kustannustoimittaja Pirkko Haraisen kanssa.
Tammen kultainen juhlakirja. Tammen kultaisten kirjojen 60-vuotisjuhlapainos. Tammi 2012. Esipuhe ja toimitus Päivi Heikkilä-Halttunen.

Linkit:

Lasten- ja nuortenkirjallisuuteen keskittyvä Lastenkirjahylly-blogi:
http://lastenkirjahylly.blogspot.com