KULPS

Lukukeskus on mukana Espoon kaupungin KULPS!-hankkeessa. KULPS! Kulttuuri- ja liikuntapolun luokka-astekohtaiset polut tarjoavat espoolaisille peruskoululaisille liikuttavia kokemuksia, kohtaamisia ja elämyksiä lukuvuoden ympäri. Polut vievät Espoon peruskoulujen oppilaat ja opettajat uusiin oppimisympäristöihin kulttuurin, liikunnan ja kirjaston ammattilaisten johdolla.

Lukukeskus on vuodesta 2012 tarjonnut kaikille Espoon peruskoulujen 4. ja 8. luokille mahdollisuuden tilata kirjailijavieras. Lukukeskuksen KUPLS-tarjottimessa on tällä hetkellä kymmenen suomenkielistä ja kolme ruotsinkielistä kirjailijaa: Reeta Aarnio, Aleksi  Delikouras, Annina Holmberg, Riina Katajavuori, Ansu Kivekäs, Siri Kolu, Raili  Mikkanen, Mika Wickström, Wilson Kirwa, Elena Mady, Henrika Andersson, Kaj  Korkea-aho ja Annika Sandelin.

Vierailutoiminta integroidaan myös KULPS:in Kirjastopolkuun. Lukukeskus tuottaa Espoon kirjastoihin ”Kirjailijakouluja”, joissa kirjailijat vetävät työpajoja 4. tai 8. luokan oppilaille. Kirjailijakouluja vetävät seitsemän suomenkielistä ja yksi ruotsinkielistä kirjailijaa: Reeta Aarnio, Tuutikki Tolonen, Johanna Venho, Joonas Lehtimäki, Anu Holopainen, Hanna Marjut Marttila, Antti Halme ja Robin Valtiala.

Yhteistyö Espoon kaupungin kanssa antaa toimivan mallin kehittää yhteistyötä myös muiden Suomen kuntien kanssa. KULPS-yhteistyöstä saadut ensimmäiset kokemukset ovat olleet erinomaisia, ja palaute hyvin kiittävää. Syksyn 2012 aikana KULPS-vierailuja oli yhteensä 48.

”Kirjailija esitteli itsensä ja kirjansa erittäin mieleenpainuvalla ja hauskalla tavalla. Hän kuvaili kirjojensa syntymistä niin hauskasti, että oppilaat ja opettajat nauroivat vedet silmissä ja yksi oppilas nauroi katketakseen eli putosi tuolilta!”

”Paras palkkio oli, kun seuraavalla kirjoitelman kirjoituskerralla eräs poika, joka ei hallitse oikeinkirjoitusta ja pitää kirjoittamista vaikena, totesi luokkakavereilleen:” Ei ekaks tarvitse miettiä oikeinkirjoitusta. Mä vaan annan tekstin tulla. Niin Aleksis neuvo. Mä katon kirjoituksen sit myöhemmin.” Ja poika kirjoitti pisimmän kirjoitelmansa koskaan.”