Läsveckans gäst

”Du kan inte tro, vad allt man kan hitta på biblioteket”

Mirka Ylikoski fick stipendium av Finlands facklitterära författare r.f. förra året

Berätta kort om dig själv.

Jag heter Mirka Ylikoski och jag bor i Nivala. I år fyller jag nitton år och jag går i gymnasiets andra klass. I vår familj är jag äldsta barnet, jag har fem yngre bröder och tre småsystrar.

På fritiden läser jag och spelar dataspel. Läsning är min favorithobby. Mest läser jag fantasy, men jag är allätare: allt utom ren romantik går. Mest läser jag romaner, och det tar tid bort från faktaläsandet. Men man kan nog hitta fackböcker i min hylla också. Ibland ritar jag och så spelar jag lite piano.

Hurdana fackböcker läser du?

Sådana som är intressanta. Det betyder att jag läser det blicken råkar falla på, på biblioteket eller någon annanstans. När jag ska göra föredrag behöver jag ofta fackböcker, men ibland hittar jag sådant som verkar vara intressant också annars. Jag kan läsa om nästan vilket ämne som helst. Under senaste tid har jag läst mest om litteratur och spel. Om jag behöver ta reda på något snabbt, tyr jag mig till Internet. Men helst läser jag böcker.

Vad fick dig intresserad av fackböcker?

Viljan att lära mig mera om någon enskild sak. Det har hjälpt att det finns mycket facklitteratur hemma. Vi hör till olika bokklubbar, så det finns mycket fackböcker för barn. Dem tittade jag i redan innan jag kunde läsa. Det blev ännu roligare när jag lärde mig läsa. Då förstod jag texten också. På biblioteket och i biblioteksbussen finns böcker om många olika ämnen, till exempel om antiken, katter och sjörövare.

Är fackböcker en hobby för dig, eller tänker du sikta in dina studier på dem?

Båda. Jag tänker börja studera engelska på universitetet. För en tid sedan läste jag Jaana Kapari-Jattas bok Pollomuhku ja Posityyhtynen, som handlar om hur det var att översätta Harry Potter-böckerna. Så den handlade också om läsning.

Hur skulle du locka folk att läsa facklitteratur?

Med att säga att man har stor nytta av ”överloppskunskap” när man studerar. Gå till biblioteket om du vill eller behöver veta mera om någonting. Se dig omkring och leta bland nyheterna. Om någon bok väcker din nyfikenhet, så låna den. Du kan inte tro, vad allt man kan hitta på biblioteket.

Faktaböcker är intressanta på riktigt. Ibland hittar man någonting som handlar om samma sak och då förstår man mera. Kunskap är kumulativ. När du lär dig något nytt bygger man på gammal kunskap. Det är bra att stå på en stadig grund.

Emilia Viljanen