C. J. Daugherty: Night school –yön valitut

16-vuotiaan Allien elämä on suistunut raiteiltaan, kun hänelle rakas isoveli Christopher on kadonnut jälkiä jättämättä. Allie syyttää vanhempiaan veljensä katoamisesta ja ajautuu heille uhitellessaan vaikeuksiin niin lukuisten oppilaitosten kuin virkavallankin kanssa. Aseettomina tyttärensä oikuttelun edessä Allien vanhemmat päättävät lähettää tytön Cimmerian sisäoppilaitokseen.

Allien uhmakkuus karisee nopeasti hänen jouduttuaan tuntemattoman metsän keskellä sijaitsevaan eristettyyn Cimmerian kouluun, jossa oppilailla on tarkasti määritelty pukeutumiskoodi ja käytössäännöt. Koulun salaperäisyyttä ja uhkaavuutta lisää myös Yökoulu, jonka olemassaolosta kaikki tuntuvat olevan perillä, mutta jonka osananottajista tai toiminnasta puhuminen on rangaistuksen uhalla kiellettyä. Huolimatta uuden opinahjonsa synkistä piirteistä Allie sopeutuu uuteen elämäänsä Cimmeriassa melko nopeasti ja uusien ystävien lisäksi hän kiinnittää myös salaperäisen ranskalaispojan Sylvainin, ja vakavamielisen Carterin huomion. Kolmiodraama saa kuitenkin väistyä Allien mielessä taka-alalle, kun koulun tanssiaisissa syttyneen tulipalon keskellä eräs koulun oppilaista kuolee. Koulun henkilökunta vakuuttaa tapahtuman olevan valitettava tapaturma, mutta Allie on vakuuttunut, että kyseessä oli murha. Pakokauhu valtaa hiljalleen Allien, joka alkaa epätoivoisesti selvittää Cimmerian salaisuutta, ja yrittää samalla päättää kehen voi luottaa tässä valheisiin kiedotussa salaperäisessä oppilaitoksessa.

C. J. Daughertyn kerronta on mukaansatempaavaa, eikä lukukokemus kärsi juurikaan ennalta-arvattavuudesta, sillä niin Allien romansseihin, kuin Cimmerian tapahtumiin on kiedottu sopivasti käänteitä ja yllätyksiä, jotka pitävät lukijan varpaillaan. Daughertyn luoman jännityksen keskellä puuduttavilta tuntuvat kuitenkin romaanin henkilöiden käymät dialogit, jotka jäävät sisällöltään melko naiiveiksi, eivätkä kuljeta juonta riittävästi eteenpäin. Päähenkilö Allie on teini-ikäisellä kapinallisuudellaan samaistuttava, mutta teoksen kiehtovuus perustuu kuitenkin Cimmerian kouluun ja sen mystiseen historiaan, jotka aukeavat lukijalle Allien avustuksella.

Night school – yön valitut on kasvukertomuksen lisäksi jännitystä sisältävä toimintaseikkailu, jossa salaisuuksien ja valheiden rooli tuntuu vain korostuvan teoksen loppuhuipennuksen lähestyessä. Daugherty jättää lukijalle myös avoimia kysymyksiä, kuten miksi keskiverto perheessä kasvanut Allie on hyväksytty sisälle sulkeutuneeseen ja elitistiseen Cimmeriaan. Arvoitusten parissa pähkäilevä lukija saa kuitenkin toistaiseksi odottaa vastauksia jännityksellä Night school –sarjan seuraavaan osaan.

3/5