Opettajan opas kaikille luokka-asteille

Alla koottuna kaikki Lukukeskuksen palvelut opettajille ja opiskelijoille. Sisällöt ja materiaalit ovat kaikki vapaasti hyödynnettävissä.

Opas tulostettavana versiona (A4, pdf).

KIRJAILIJAVIERAILU ELÄVÖITTÄÄ OPPITUNTEJA

Tilaa kirjailija vieraaksi oppitunnille – Lukukeskuksen palvelussa on valittavissa yli 800 kirjoittamisen ammattilaista ympäri Suomen kaunokirjailijoista käsikirjoittajiin ja kuvittajiin. Palvelun kautta tilaaminen käy vaivattomasti.

Kirjailijavierailu on tutkitusti toimiva keino innostaa lasta tai nuorta lukemisen ja tekstien pariin. Vierailut sopivat monenlaiseen oppimiseen: äidinkielen tunnilla kirjailija voi kertoa kirjoittamisesta, inspiraatiosta, kirjailijan ammatista ja omasta tuotannostaan. Toiminnallisempi tapa tutustua kirjallisuuteen ovat sanataidepajat, sarjakuvapaja tai kuvituspaja sopivat kuvaamataidon tunnille. Kääntäjän vetämä käännöstyöpaja tuo uutta näkökulmaa kieltentunnille. Tietokirjailija sopii moneen oppiaineeseen aiheesta riippuen.

Lue lisää ja tilaa kirjailija: www.lukukeskus.fi/kirjailijavierailut

LUKUVIIKKO 2018: MUN TARINA – KERRO SE SANOIN: OPPITUNTISISÄLLÖT

 

Lukuviikkoa 2018 vietettiin 16.-22.4.2018. Teemana oli Mun tarina. Kannustamme kertomaan omasta taustasta ja ajatuksista tarinan ja kirjallisuuden keinoin. Kouluille Lukukeskus jakaa ilmaisia materiaaleja ja sisältöjä: lataa maksuttomat vinkkauskortit ja juliste ja tutustu oppituntivinkkeihin. Yläkoulu- ja lukioikäiset voivat lähettää oman tarinansa Lukufiilis-lehteen osana suurta Mun tarina -kirjoituskilpailua. Voit myös järjestää oman teemaan liittyvän tapahtuman – koko ohjelma kootaan yhteiseen tapahtumakalenteriin Lukuviikon sivuille.

Juliste, vinkkauskortit, oppituntivinkit sekä tapahtumakalenteri ja Lukuviikkojen aikaisemmat oppituntivinkit eri-ikäisille ovat hyödynnettävissä sivustolla www.lukuviikko
Myös Suuren lukuseikkailun oppituntimateriaalit ovat löydettävissä Lukuviikon sivuilta.

 

LUKUFIILIKSESTÄ SISÄLTÖÄ KIRJALLISUUSOPETUKSEEN

Kerro oma tarinasi Lukufiiliksessä – Lukufiilis on nuorten oma foorumi kirjoittamiselle ja kirjallisuudelle. Verkkolehti sisältää kirjallisuudesta nuoria kiinnostavia juttuja, nuorten omalla äänellä ja heidän näkökulmastaan. Lehteä tekevät 13-18-vuotiaat avustajat ympäri Suomea. Sivusto toimii myös arvokkaana vinkkipankkina opettajille. Opettajat voivat lähettää oppilaidensa juttuja lehteen, ehdottaa yhteistyötä tai juttuvinkkejä. Eri juttuja on järjestetty teemoittain, opettajille on myös koostettu valmiiksi materiaaleja sivustolle. Lukuviikon 2018 yhteydessä Lukufiiliksessä järjestetään lavarunouden, rapin ja spoken wordin maailmaan johdattava Mun tarina -kirjoituskilpailu. 

Lue lisää ja tutustu materiaaleihin: lukufiilis.fi / www.lukufiilis.fi/opettajalle

 

 

LUKUFIILIS ON NUORTEN OMA KIRJALLISUUSLEHTI

Kerro oma tarinasi Lukufiiliksessä – Lukufiilis on nuorten oma foorumi kirjoittamiselle ja kirjallisuudelle. Verkkolehti sisältää kirjallisuudesta nuoria kiinnostavia juttuja, nuorten omalla äänellä ja heidän näkökulmastaan. Lehteä tekevät 13-18-vuotiaat avustajat ympäri Suomea. Sivusto toimii myös arvokkaana vinkkipankkina opettajille. Opettajat voivat lähettää oppilaidensa juttuja lehteen, ehdottaa yhteistyötä tai juttuvinkkejä. Eri juttuja on järjestetty teemoittain, opettajille on myös koostettu valmiiksi materiaaleja sivustolle. Lukuviikon 2018 yhteydessä Lukufiiliksessä järjestetään lavarunouden, rapin ja spoken wordin maailmaan johdattava Mun tarina -kirjoituskilpailu.  lukufiilis.fi / www.lukufiilis.fi/opettajalle 

RAPIN JA ESIKUVIEN KAUTTA NUORET LUKEMAAN: LUKUTAITOTYÖPAJAT JA WORD-NOVELLIT

Lukukeskus on luonut yhdessä ammattikoulujen opettajien kanssa työpajametodin, joka innostaa erityisesti nuoria miehiä pohtimaan suhdettaan lukemiseen ja lukutaitoon. Rap-musiikkiin pohjaavasta pajasta on tuotettu malli opettajien käyttöön. Metodi pohjaa 100 työpajaan, jotka toteutettiin vuoden 2017 aikana UPM:n tuella ammattikouluissa ympäri Suomen. 

Sanat haltuun -hankkeen loppuraportti sähköisenä. (vaatii Adobe Flash Playerin)

Lukukeskus ja Elisa Kulma haluavat innostaa nuoret lukemaan! Tilasimme uutta luettavaa neljältä yllättävältä kirjoittajalta: vapaaottelija Teemu Packalén, Atomirotta-yhtyeen Mikko Sarjanen, jalkapalloilija Sebastian Sorsa sekä rap-artisti Shaka Kampara kirjoittivat lyhyitä tarinoita, joihin on helppo tarttua heidänkin, joita lukeminen ei normaalisti innosta. Tekstit ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. 

Tutustu tarinoihin

TIETOA LUKEMISESTA JA LUKUTAIDOSTA

Lukukeskus kokoaa tietoa lukemisesta ja lukutaidosta tutkijoiden, median ja vaikuttajien hyödynnettäväksi. Lukutaitotietoa voi hyödyntää myös opetuksessa. Tutustu esimerkiksi Lukukeskuksen tuottamaan 10 faktaa lukemisesta -koosteeseen.

Katso myös yhteistyökumppanimme Lastenkirjainstituutin materiaalipankki opettajille.