Opettajan opas kaikille luokka-asteille

Alla koottuna kaikki Lukukeskuksen palvelut opettajille ja opiskelijoille. Sisällöt ja materiaalit ovat kaikki vapaasti hyödynnettävissä.

Opas tulostettavana versiona (A4, pdf).

KIRJAILIJAVIERAILU ELÄVÖITTÄÄ OPPITUNTEJA

Tilaa kirjailija vieraaksi oppitunnille – Lukukeskuksen palvelussa on valittavissa yli 600 kirjoittamisen ammattilaista ympäri Suomen kaunokirjailijoista käsikirjoittajiin ja kuvittajiin. Palvelun kautta tilaaminen käy vaivattomasti.

Kirjailijavierailu on tutkitusti toimiva keino innostaa lasta tai nuorta lukemisen ja tekstien pariin. Vierailut sopivat monenlaiseen oppimiseen: äidinkielen tunnilla kirjailija voi kertoa kirjoittamisesta, inspiraatiosta, kirjailijan ammatista ja omasta tuotannostaan. Toiminnallisempi tapa tutustua kirjallisuuteen ovat sanataidepajat, sarjakuvapaja tai kuvituspaja sopivat kuvaamataidon tunnille. Kääntäjän vetämä käännöstyöpaja tuo uutta näkökulmaa kieltentunnille. Tietokirjailija sopii moneen oppiaineeseen aiheesta riippuen.

Lue lisää ja tilaa kirjailija: www.lukukeskus.fi/kirjailijavierailut

 

LUKUVIIKKO 2018: MUN TARINA – KERRO SE SANOIN

Lukuviikkoa 2018 vietetään jälleen huhtikuussa 16.-22.4.2018. Lukuviikon teemana on Mun tarina. Kannustamme kertomaan omasta taustasta ja ajatuksista tarinan ja kirjallisuuden keinoin. Lukuviikon aikana mm. järjestetään suuri kirjoituskilpailu, jaetaan kirjoitusvinkkejä, järjestetään lavarunoustapahtumia ja etsitään kirjallisia esikuvia. Kaiken keskiössä ”mun oma tarina”, jonka kertomiseen kaikilla on tasavertainen oikeus!

Lukuviikon aikana kokoamme jälleen uusia oppituntivinkkejä. Lukuviikkojen aikaisemmat oppituntivinkit eri-ikäisille ovat hyödynnettävissä www.lukuviikko.fi -> Materiaalit

SUURI LUKUSEIKKAILU

Suomi 100 – Suuri lukuseikkailu on koko Suomen juhlavuoden 2017 kestävä kampanja, jonka tarkoituksena on innostaa lapset lukemaan. Koululuokat voivat viettää Suurta lukuseikkailua monilla eri tavoilla: omilla tempauksilla ja teemapäivillä, osallistumalla Suuren lukuseikkailun haasteisiin ja kilpailuihin tai osallistumalla oman alueen muiden järjestämiin tapahtumiin.

Suuri lukuseikkailu on tuottanut kouluille oppituntivinkkejä ja -sanataidetehtäviä:

1.-2. -luokkalaisten sanataidetehtävien aiheina ovat muodonmuutos, satumaailma ja supersankarit. 3.-6. -luokkalaisten tehtävissä aiheina ovat taikajuoma, fantasia ja supersankarit.

Katso myös Lastenkirjainstituutin materiaalipankki opettajille.

Maksuttoman Suuri lukuseikkailu -julisteen voit tilata osoitteesta asiakaspalvelu@lukukeskus.fi

Myös monet kirjastot viettävät Suurta lukuseikkailua, kannattaa seurata oman lähikirjaston tapahtumia. Suuren lukuseikkailun tapahtumakalenteri kokoaan yhteen satoja tapahtumia juhlavuoden aikana.

Tapahtumakalenterista voit löytää myös uusia ideoita oman lukuseikkailu-vuoden viettoon. Lukuhaasteita järjestävät esim Punainen risti Lukukuu-kampanjallaan tai Suomen kirjastoseura Lukeminen tekee hyvää -kampanjalla.

Yhteiseen tapahtumakalenteriin voit ilmoittaa pienet tai suuret tapahtumat ympäri Suomen. Näin pääset mukaan yhteiseen lastenkirjallisuuden juhlahumuun ja Suureen lukuseikkailuun!

TULOSTETTAVAT VINKKAUSKORTIT – ANNA LAHJAKSI LUKUSEIKKAILU

Suomi 100 -juhlavuoden ja Suuren lukuseikkailun kunniaksi haastamme kaikki oman elämänsä kirjavinkkareiksi! Anna lahjaksi lukuseikkailu suosittelemalla omaa suosikkikirjaasi vinkkauskortilla. Lukuviikon aikana vinkkauskorteilla jaettiin yli 10 000 kirjavinkkiä.
Tulosta kirjavinkkauskortit

LUKUFIILIKSESTÄ SISÄLTÖÄ KIRJALLISUUSOPETUKSEEN

Lukufiilis on Suomen ainoa nuortenkirjallisuuteen keskittyvä media. Lehti sisältää kirjallisuudesta nuoria kiinnostavia juttuja, nuorten omalla äänellä ja heidän näkökulmastaan. Lehteä tekevät 13-18-vuotiaat avustajat ympäri Suomea.

Sivusto toimii myös arvokkaana vinkkipankkina opettajille. Arvioiden lisäksi lehdessä ilmestyy kirjailija- ja lukijahaastatteluja, esseitä ja artikkeleja sekä kaunokirjallisia juttuja, kuten novelleja ja runoja. Eri juttuja on järjestetty teemoittain, opettajille on myös koostettu valmiiksi materiaaleja sivustolle. Opettajat voivat lähettää oppilaidensa juttuja lehteen, ehdottaa yhteistyötä tai juttuvinkkejä.

Lue lisää ja tutustu materiaaleihin: lukufiilis.fi

SUOMI 100 – SUURI LUKUSEIKKAILU – OPPITUNTIVINKIT

Suomi 100 – Suuri lukuseikkailu on koko Suomen juhlavuoden 2017 kestävä kampanja, jonka tarkoituksena on innostaa lapset ja nuoret lukemaan. Koululuokat voivat viettää Suurta lukuseikkailua monilla eri tavoilla: omilla tempauksilla ja teemapäivillä, osallistumalla Suuren lukuseikkailun haasteisiin ja kilpailuihin tai osallistumalla oman alueen muiden järjestämiin tapahtumiin. 

Suuri lukuseikkailu on tuottanut kouluille sanataidetehtäviä ja oppituntivinkkejä 

Yläkoulun sanataidetehtävien aiheena on kauhu, utopia ja sankarit.

 

LUKUFIILIS ON NUORTEN OMA KIRJALLISUUSLEHTI

Lukufiilis on Suomen ainoa nuortenkirjallisuuteen keskittyvä media. Lehti sisältää kirjallisuudesta nuoria kiinnostavia juttuja, nuorten omalla äänellä ja heidän näkökulmastaan. Lehteä tekevät 13-18-vuotiaat avustajat ympäri Suomea.

Sivusto toimii myös arvokkaana vinkkipankkina opettajille. Arvioiden lisäksi lehdessä ilmestyy kirjailija- ja lukijahaastatteluja, esseitä ja artikkeleja sekä kaunokirjallisia juttuja, kuten novelleja ja runoja. Eri juttuja on järjestetty teemoittain, opettajille on myös koostettu valmiiksi materiaaleja sivustolle.

Opettajat voivat lähettää oppilaidensa juttuja lehteen, ehdottaa yhteistyötä tai juttuvinkkejä. Lue lisää ja tutustu materiaaleihin: lukufiilis.fi

LUKUTAITOTYÖPAJA: TEEMANA SUOMI-RAP

Lukukeskus on toteuttanut viimeisen vuoden aikana 70 lukutaitotyöpajaa ammattikouluissa ympäri Suomen. Työpajojen teemana on ollut rap-musiikki ja pajan tarkoituksena innostaa etenkin nuoret lukemaan. 

Tämän hetken suosituin musiikin muoto on rap ja se perustuu kielen suvereeniin hallintaan. Siksi rap toimii hyvin myös työpajan teemana. Rap-työpajassa analysoidaan tekstin puhujaa, näkökulmaa ja neutraalia kieltä. Tähtivieraana työpajassa on mukana rap-muusikko, joka innostaa tekstien pariin musiikin kautta.

Työpajassa kysytään muun muassa kuka puhuu, kenelle sanat on osoitettu, mihin tekstillä pyritään. Kun lukemisen lähtökohtana on oma suosikkimusiikki, suhde kieleen ja lukemiseen on luonteva.

Työpajametodi on luotu yhteistyössä ammattikoulujen opettajien kanssa.Tuotimme pajasta valmiin mallin, jonka avulla kuka tahansa voi pitää oman rap-pajan.

Tutustu rap-työpajamalliin

UUSIA NOVELLEJA NUORILLE

Lukukeskus ja Elisa Kulma haluavat innostaa nuoret lukemaan! Tilasimme uutta luettavaa neljältä yllättävältä kirjoittajalta: vapaaottelija Teemu Packalén, Atomirotta-yhtyeen Mikko Sarjanen, jalkapalloilija Sebastian Sorsa sekä rap-artisti Shaka Kampara kirjoittivat lyhyitä tarinoita, joihin on helppo tarttua heidänkin, joita lukeminen ei normaalisti innosta. Tekstit ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. 

Tutustu tarinoihin

TIETOA LUKEMISESTA JA LUKUTAIDOSTA

Lukukeskus kokoaa tietoa lukemisesta ja lukutaidosta tutkijoiden, median ja vaikuttajien hyödynnettäväksi. Lukutaitotietoa voi hyödyntää myös opetuksessa. Tutustu esimerkiksi Lukukeskuksen tuottamaan 10 faktaa lukemisesta -koosteeseen.