Lapsille ja nuorille: Suuri lukuseikkailu

Suuri lukuseikkailu on valtakunnallinen hanke, joka nostaa esiin monipuolisesti lastenkirjallisuutta ja tukee lasten lukuharrastusta. Suurta lukuseikkailua koordinoivat Lastenkirjainstituutti ja Lukukeskus. Suurta lukuseikkailua tukevat Suomen kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfonden ja se on osa Suomi100 -ohjelmaa.

Hankkeen toteuttavat yhteistyössä useat eri kirjastot, kustantajat, kulttuurialan toimijat, järjestöt, koulut sekä muut lasten parissa toimivat tahot. Yhteistyöverkosto toteuttaa vuoden aikana muun muassa tapahtumia, näyttelyitä, lukukampanjoita sekä innostavia kilpailuja lukeville ja kirjoittaville lapsille ja nuorille. Hankkeen tavoitteena on tukea pitkäjänteistä lukemista lasten ja nuorten omilla ehdoilla. Siksi hankkeessa halutaan saada kaikkien Suomessa asuvien lasten ja nuorten oma ääni kuuluviin. Yhteistyöverkosto luo uusia avauksia lukemisen edistämiseksi ja rakentaa kirja-alan yhteisiä toimintamalleja lukemiseen innostamiseksi kulttuuri-, kieli- ja sosioekonomisesta taustasta riippumatta. Hankkeen ydinteemoja ovat saavutettavuus, vuorovaikutus ja kulttuurienvälisyys.

Tapahtumatyöryhmän keskiössä ovat Lastenkultuurikeskusten liiton toimijat. Lisäksi tapahtumaverkostoon kuuluu laaja joukko kaupunginkirjastoja ja maakuntakirjastoja kautta koko maan. Tapahtumatyöryhmä on kokoontunut ja ensimmäiset tapahtumakiertueen paikkakunnat on päätetty. Tiedotamme tapahtumakiertueen sisällöistä, aikatauluista ja tarkemmista tapahtumapaikoista myöhemmin syksyllä.

Näyttelytyöryhmä valmistelee suomalaisten nykykuvittajien kiertonäyttelyä, joka kiertää koko juhlavuoden ajan. Muista näyttelyistä päätetään ensi syksyn aikana.

Viestinnällisiä tempauksia ja hankkeen yleistä näkyvyyttä on suunniteltu muun muassa kirjastot.fin sekä Ylen suomen- ja ruotsinkielisten lasten- ja nuorten toimitusten kanssa. Olemme tiedottaneet hankkeesta myös valtakunnallisesti koulu- ja kirjastoverkostolle.

Lukukeskus on Suomen keskeisin lukemista edistävä järjestö ja kirjailijavierailujen välittäjä. Valtakunnallisesti toimiva Lukukeskus järjestää lukukampanjoita ja toimii lukemisen ja lukutaidon asiantuntijajärjestönä. Lisäksi Lukukeskus välittää vuosittain yli 1 200 kirjailijaesiintymistä muun muassa kouluihin ja kirjastoihin.

Lastenkirjainstituutti edistää kotimaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden tuntemusta ja tutkimusta. Tietopalvelunsa, julkaisujensa ja järjestämiensä tilaisuuksien avulla instituutti palvelee yksityishenkilöitä, tutkijoita, erilaisia kirjallisuus- ja kasvatusalan instituutioita sekä tiedotusvälineitä. Lastenkirjainstituutti järjestää yksin ja yhteistyössä erilaisia lasten- ja nuortenkirjallisuutta koskettavia tapahtumia.

Lue lisää www.suurilukuseikkailu.fi

ToimintaTutkimushanke: Suomen uusi lukutaito

OKM:n rahoittamassa pilottihankkeessa testattiin miten sähköinen lukeminen vaikuttaa 4-luokkalaisten lukuintoon. Lue lisää


Varhaiskasvatukseen: Lue lapselle

Faktatietoa ääneen lukemisen merkityksestä, kirjavinkkejä ja käytännöllisiä ohjeita vanhemmille ja varhaiskasvatukseen. Lue lisää